środa, 17 czerwca 2015

Fasolka szparagowa

Sezon na fasolkę szparagową rozpoczęty.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze. Obecnie jest uprawiana w prawie we wszystkich krajach świata.
W Polsce spotykamy najczęściej fasolkę zielona i żółtą.

Fasolka jest bardzo smaczna, zdrowa i pożywna. Ma bardzo wiele zalet i powinniśmy korzystać z jej właściwości.



Fasolka szparagowa zawiera wiele witamin i wartości odżywczych. W 100 gramach fasolki jest 3,7 g węglowodanów, 2,4 g białka, 0,2 g tłuszczu, 3,4 g błonnika i tylko 27 kcal.
Duża zawartość błonnika dobrze wpływa na procesy trawienne, zapobiega odkładaniu się tłuszczu w organizmie oraz przyśpiesza metabolizm. Zjadając fasolkę pęcznieje ona w przewodzie pokarmowym i mamy uczucie sytości.
Strączki fasolowe zawierają wiele minerałów między innymi wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, sód i jod. Potas pomaga oczyścić organizm z toksycznych substancji oraz wspomaga układ krążenia, wapń i fosfor poprawiają stan kości.
Fasolka jest również źródłem wielu witamin: A, C, E, K oraz z grupy B. Dzięki zawartości witaminy C fasolka wzmacnia system odpornościowy. Natomiast witamina K pomaga we wchłanianiu wapnia.
Fasolka ma niski poziom glikemiczny. Zwiększa odporność organizmu. Wzmacnia serce i dobrze wpływa na pracę układu krwionośnego.
Fasolka zawiera fitoestragony, które zbliżone są do żeńskich hormonów i łagodzą objawy związane z menopauzą oraz chronią przed nowotworami piersi i szyjki macicy
Fasolka jest bogata w kwas foliowy, który jest ważny dla kobiet w ciąży.



Młoda fasolka szparagowa jest lekkostrawna w przeciwieństwie do zwykłej fasoli ziarnistej. Nie powoduje wzdęć ani gazów.
Fasolki szparagowej nie wolno jeść na surowo, gdyż zawiera toksyny, które neutralizowane są podczas gotowania.
Fasolkę możemy gotować w wodzie, na parze, mrozić, wkładać do słoików.
Polecam gotowaną na parze, gdyż wtedy zawiera najwięcej wartości odżywczych i jest bardzo smaczna. Oczywiście spożywamy ją bez masła z bułką tartą bo ma być lekkostrawna i mało kaloryczna. Możemy lekko skropić ją oliwą z oliwek, aby ułatwić przyswajanie witamin A, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj