Sezon na fasolkę szparagową rozpoczęty.
Fasolka
szparagowa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy sprowadzili ją
hiszpańscy żeglarze. Obecnie jest uprawiana w prawie we wszystkich krajach świata.
W Polsce
spotykamy najczęściej fasolkę zielona i żółtą.
Fasolka jest bardzo smaczna, zdrowa i pożywna. Ma
bardzo wiele zalet i powinniśmy korzystać z jej właściwości.
Fasolka szparagowa zawiera wiele witamin i wartości
odżywczych. W 100 gramach fasolki jest 3,7 g węglowodanów, 2,4 g białka, 0,2 g
tłuszczu, 3,4 g błonnika i tylko 27 kcal.
Duża zawartość błonnika dobrze wpływa na procesy trawienne, zapobiega
odkładaniu się tłuszczu w organizmie oraz przyśpiesza metabolizm. Zjadając
fasolkę pęcznieje ona w przewodzie pokarmowym i mamy uczucie sytości.
Strączki fasolowe zawierają wiele minerałów między innymi wapń,
potas, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, sód i jod. Potas pomaga oczyścić
organizm z toksycznych substancji oraz wspomaga układ krążenia, wapń i fosfor poprawiają
stan kości.
Fasolka jest również źródłem wielu witamin: A, C, E, K
oraz z grupy B. Dzięki zawartości witaminy C fasolka wzmacnia system
odpornościowy. Natomiast witamina K pomaga we wchłanianiu wapnia.
Fasolka ma niski poziom glikemiczny. Zwiększa
odporność organizmu. Wzmacnia serce i dobrze wpływa na pracę układu krwionośnego.
Fasolka zawiera fitoestragony, które zbliżone są do żeńskich hormonów i łagodzą objawy związane z
menopauzą oraz chronią przed nowotworami piersi i szyjki macicy
Fasolka jest bogata w kwas foliowy, który jest ważny dla kobiet w ciąży.
Młoda fasolka szparagowa jest lekkostrawna w
przeciwieństwie do zwykłej fasoli ziarnistej. Nie powoduje wzdęć ani gazów.
Fasolki szparagowej nie wolno jeść na surowo, gdyż zawiera toksyny, które
neutralizowane są podczas gotowania.
Fasolkę możemy gotować w wodzie, na parze, mrozić, wkładać do słoików.
Polecam gotowaną na parze, gdyż wtedy zawiera najwięcej wartości odżywczych
i jest bardzo smaczna. Oczywiście spożywamy ją bez masła z bułką tartą bo ma
być lekkostrawna i mało kaloryczna. Możemy lekko skropić ją oliwą z oliwek, aby
ułatwić przyswajanie witamin A, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz