wtorek, 9 czerwca 2015

Mięso białe czy czerwone?


Mięso stanowi istotny element diety każdego człowieka. Które mięso najlepiej jeść aby nie przybrać na wadze?
Mięso dzielimy na białe i czerwone. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina. Natomiast mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, konina, baranina, kaczka, gęś.


Mięso jest najlepszym źródłem białka i żelaza, które jest bardzo dobrze przyswajalne. Zawiera cynk, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B oraz PP.
Dlaczego mięso jest tak ważne w naszej diecie?

Zacznijmy od białka. Białko jest niezbędnym składnikiem każdej żywej komórki. Jest to główny składnik skóry, mięśni, narządów, wszystkich gruczołów. Uczestniczy we wszystkich procesach życiowych. Źródłem białka w naszej diecie jest mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych, soja, jaja i sery.
Żelazo jest kolejnym bardzo ważnym składnikiem, który wchodzi w skład hemoglobiny, która natomiast uczestniczy w transportowaniu tlenu do komórek. Od ilości żelaza zależy poziom krwinek czerwonych, praca serca, gospodarka hormonalna, sprawność mięśni, odporność. Żelazo wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i redukuje uczucie zmęczenia. Niedobór żelaza powoduje przede wszystkim niedokrwistość. Główne źródła żelaza oprócz mięsa to żółtka jaj, rośliny strączkowe, orzechy, zielone warzywa, boćwina, buraki.
Cynk, którego mamy śladowe ilości w organizmie odgrywa również ważną rolę. Między innymi reguluje pracę trzustki, uczestniczy w przemianach białek, tłuszczy i węglowodanów. Wzmacnia włosy i paznokcie. Źródłem cynku jest mięso, pestki dyni, fasola biała, kasza gryczana, migdały, zielony groszek, gorzka czekolada.


Witaminy z grupy B pełnią ważną rolę w organizmie. Potrzebne są do prawidłowej przemiany węglowodanów, do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego, do przetwarzania energii chemicznej z pożywienia na energię przydatną w organizmie. Występują w mięsie, kaszy gryczanej i jęczmiennej, migdałach, orzechach, jajach, kalafiorze, kapuście, cebuli, czosnku, brukselce, brokułach, szpinaku, fasoli, grochu.
Witamina PP jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Uczestniczy w syntezie hormonów. Głównym jej źródłem jest mięso, ryby, nasiona zbóż, rośliny strączkowe, mleko, zielone warzywa.
Jaka jest różnica między mięsem białym, a czerwonym?

Mięso białe jest lekkostrawne. Zawiera mniej tłuszczu i jest mniej kaloryczne od mięsa czerwonego. Zawiera, więc mniej cholesterolu, którego nadmiar może powodować miażdżycę. W mięsie białym mamy poniżej 8% tłuszczu, mięsie wieprzowym od 10% do 50%, a wołowym od  16%  do 26%. Mięso białe zawiera więcej białka niż mięso czerwone. Mięso białe zawiera od 15% do 24% białka, a czerwone od 12% do 21%.Dzienne zapotrzebowanie człowieka na białko waha się od 0,8 do 1 g na kilogram masy ciała. Zjadając 100 g chudego mięsa pokrywamy od 28% do 36 % zapotrzebowania dziennego na białko.

Mięsa czerwone, a zwłaszcza wołowina jest bogata nie tylko w białko, ale także w żelazo, cynk i witaminy grupy B oraz jest źródłem kolagenu. Zawartość kolagenu w mięsie drobiowym wynosi maksymalnie 6%, a w wołowym 25%. Zawartość cynku i żelaza w wołowinie jest dużo wyższe niż w innych mięsach. Wołowina zawiera 3,8% cynku, wieprzowina 2%, a drób od 0,6% do 0,7%. Żelazo w wołowinie 2,5%, wieprzowinie 1%, a w drobiu 0,5%.
Jeżeli chodzi o witaminy z grupy B  to zarówno wołowina jak i wieprzowina mają jej więcej od mięs białych. Z kolei witaminy PP najwięcej zawierają kurczaki aż 12%, a pozostałe mięsa od 5% do 7%.
Możemy zauważyć, że każde mięso jest ważne dla naszego organizmu. Mięso białe jest mniej kaloryczne, ale mięso czerwone zawiera więcej ważnych pierwiastków. Które wybrać? Uważam, że powinniśmy spożywać każdy gatunek mięsa. Białe mięso 2-3 razy w tygodniu, a czerwone np. 4 razy w miesiącu.

 Nie możemy również zapominać o rybach, które zawierają dużo kwasów omega-3. Osoby, które nie jedzą mięsa powinny je zastąpić odpowiednią ilością roślin strączkowych; soją, soczewicą, fasolą, ciecierzycą, które zawierają też duże ilości białka.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj