Mięso stanowi istotny element diety każdego człowieka. Które mięso najlepiej jeść aby nie przybrać na wadze?
Mięso dzielimy na białe i czerwone. Mięso
białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina. Natomiast mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, konina,
baranina, kaczka, gęś.
Mięso jest najlepszym źródłem białka i
żelaza, które jest bardzo dobrze przyswajalne. Zawiera cynk, fosfor, magnez
oraz witaminy z grupy B oraz PP.
Dlaczego mięso jest tak ważne w naszej
diecie?
Zacznijmy od białka. Białko jest niezbędnym
składnikiem każdej żywej komórki. Jest to główny składnik skóry, mięśni,
narządów, wszystkich gruczołów. Uczestniczy we wszystkich procesach życiowych.
Źródłem białka w naszej diecie jest mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych, soja,
jaja i sery.
Żelazo jest kolejnym bardzo ważnym
składnikiem, który wchodzi w skład hemoglobiny, która natomiast uczestniczy w
transportowaniu tlenu do komórek. Od
ilości żelaza zależy poziom krwinek czerwonych, praca serca, gospodarka
hormonalna, sprawność mięśni, odporność. Żelazo wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i
redukuje uczucie zmęczenia. Niedobór żelaza powoduje przede wszystkim
niedokrwistość. Główne źródła żelaza oprócz mięsa to żółtka jaj, rośliny
strączkowe, orzechy, zielone warzywa, boćwina, buraki.
Cynk, którego mamy śladowe ilości w
organizmie odgrywa również ważną rolę. Między innymi reguluje pracę trzustki,
uczestniczy w przemianach białek, tłuszczy i węglowodanów. Wzmacnia włosy i
paznokcie. Źródłem cynku jest mięso, pestki dyni, fasola biała, kasza gryczana,
migdały, zielony groszek, gorzka czekolada.
Witaminy z grupy B pełnią ważną rolę w
organizmie. Potrzebne są do prawidłowej przemiany węglowodanów, do prawidłowego
funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego, do przetwarzania energii
chemicznej z pożywienia na energię przydatną w organizmie. Występują w mięsie,
kaszy gryczanej i jęczmiennej, migdałach, orzechach, jajach, kalafiorze,
kapuście, cebuli, czosnku, brukselce, brokułach, szpinaku, fasoli, grochu.
Witamina PP jest niezbędna do prawidłowego
funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Uczestniczy w syntezie hormonów.
Głównym jej źródłem jest mięso, ryby, nasiona zbóż, rośliny strączkowe, mleko,
zielone warzywa.
Jaka jest różnica między mięsem białym, a
czerwonym?
Mięso białe jest lekkostrawne. Zawiera mniej
tłuszczu i jest mniej kaloryczne od mięsa czerwonego. Zawiera, więc mniej
cholesterolu, którego nadmiar może powodować miażdżycę. W mięsie białym mamy
poniżej 8% tłuszczu, mięsie wieprzowym od 10% do 50%, a wołowym od 16% do
26%. Mięso białe zawiera więcej białka niż mięso czerwone. Mięso białe zawiera
od 15% do 24% białka, a czerwone od 12% do 21%.Dzienne zapotrzebowanie
człowieka na białko waha się od 0,8 do 1 g na kilogram masy ciała. Zjadając 100
g chudego mięsa pokrywamy od 28% do 36 % zapotrzebowania dziennego na białko.
Mięsa czerwone, a zwłaszcza wołowina jest
bogata nie tylko w białko, ale także w żelazo, cynk i witaminy grupy B oraz
jest źródłem kolagenu. Zawartość kolagenu w mięsie drobiowym wynosi maksymalnie
6%, a w wołowym 25%. Zawartość cynku i żelaza w wołowinie jest dużo wyższe niż
w innych mięsach. Wołowina zawiera 3,8% cynku, wieprzowina 2%, a drób od 0,6%
do 0,7%. Żelazo w wołowinie 2,5%, wieprzowinie 1%, a w drobiu 0,5%.
Jeżeli chodzi o witaminy z grupy B to zarówno wołowina jak i wieprzowina mają jej
więcej od mięs białych. Z kolei witaminy PP najwięcej zawierają kurczaki aż
12%, a pozostałe mięsa od 5% do 7%.
Możemy
zauważyć, że każde mięso jest ważne dla naszego organizmu. Mięso białe
jest mniej kaloryczne, ale mięso czerwone zawiera więcej ważnych pierwiastków.
Które wybrać? Uważam, że powinniśmy spożywać każdy gatunek mięsa. Białe mięso
2-3 razy w tygodniu, a czerwone np. 4 razy w miesiącu.
Nie możemy również
zapominać o rybach, które zawierają dużo kwasów omega-3. Osoby, które nie jedzą
mięsa powinny je zastąpić odpowiednią ilością roślin strączkowych; soją,
soczewicą, fasolą, ciecierzycą, które zawierają też duże ilości białka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz