W moim ogródku zaczynają pojawiać się pierwsze cukinie i ogórki.
Dzisiaj zerwałam dwie cukinie. Jedna już dosyć sporawych rozmiarów zielona oraz mniejsza żółta. Będzie więc sosik z cukinią do makaronu. Uwielbiam własne warzywa z ogródka, gdyż wiem co jem. Co prawda buraczki, marchewka czy pietruszka nie są szczególnie urodziwe i duże, ale na pewno są bez chemii i to jest ważne. Natomiast ogórki, cukinia czy fasolka są zawsze świetne.
Składniki dla 3 osób:
* cebula 100 g (30 kcal)
* pieczarki 250 g (43 kcal)
* papryka zielona 100 g (18 kcal)
* papryka czerwona 140 g (39 kcal)
* cukinia żółta 380 g (57 kcal)
* makaron tagliatelle 360 g (997 kcal)
* szynka schwardzwald 100 g (234 kcal)
* łyżka masła klarowanego (132 kcal)
* łyżka śmietany 12% (24 kcal)
Całość 1574 kcal, porcja 525 kcal
B-81,4 g T-44,8 g W-226,5 g Bł-15,3 g
Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Do multicookera wkładamy łyżkę masła i cebulkę. Program FRY 15 min. Lekko podlewamy wodą naszą cebulkę. W międzyczasie pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych wiórkach. Paprykę kroimy w kosteczkę. Gdy cebula zeszkli się dajemy pieczarki i paprykę. Wszystko solimy do smaku i czekamy do końca programu. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię, podlewamy lekko wodą i jeszcze program FRY na 10 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę śmietany i doprawiamy solą, pieprzem, papryką, jak kto lubi.
Szynkę podsmażamy na suchej patelni na wióreczki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy szynką oraz pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz