Zupy gotuję na rosołku z kurczaka bez skóry z warzywami. Zupy na wodzie może i są bardziej dietetyczne ale pozbawione aromatu. Poza tym pieski muszą zjeść mięsko. Więc dla mnie wywar, a dla nich mięsko.
Zupę będę gotować w multicookerze.
Składniki dla 4 osób:
* papryka czerwona 380 g (106 kcal)
* pomidory 470 g (71 kcal)
* cukinia 1000 g (150 kcal)
* ziemniaki 200 g (154 kcal)
* 2 ząbki czosnku (15 kcal)
* cebula 150 g (45 kcal)
* łyżka masła klarowanego (132 kcal)
* 1 marchewka, pietruszka i kawałek selera z rosołku (55 kcal)
* około 1 litra rosołu (392 kcal)
* 1 pierś z kurczaka 250 g (308 kcal)
* oregano, sól, słodka i ostra papryka
Całość 1428 kcal, porcja 357 kcal
B-140,5 g T-54,3 g W-150,8 g Bł-41,6 g
Kaloryczność naszej porcji zupy gotowanej na wodzie wyniosłaby 259 kcal. Na rosołku jest 357 kcal. Czy warto rezygnować z lepszego smaku zupy dla tych 98 kcal? Uważam, że nie, gdyż nasza porcja zupy na rosołku no i tak zawiera małą ilość kalorii, jak na obiad.
Pierś z kurczaka nacieramy solą i ostra papryką i pieczemy w piekarniku, bądź na grillowej patelni bez tłuszczu.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle - program FRY 10 minut.
Paprykę i ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebulki - program FRY 10 minut.
Cukinię kroimy ze skórą w kosteczkę i dodajemy do warzyw - program FRY 15 minut.
Pomidora obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Czosnek drobno w kostkę. Dodajemy do multicookera - program FRY 5 minut.
Dodajemy przyprawy i zalewamy rosołkiem. Gotujemy 20 minut program SOUP.
Po tym czasie lekko studzimy, dodajemy z naszego rosołku ugotowaną marchewkę, pietruszkę i kawałek selera i wszystko miksujemy na krem.
Podajemy z drobno pokrojoną upieczoną piersią z kurczaka. Można również podać z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz