poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Ryż brązowy w czerwonym sosie z bazylią

Wiosna i lato mają to do siebie, że nasze potrawy są bardzo kolorowe. Całkowicie inaczej się odżywiamy. Świeżutkie warzywa i owoce mamy w zasięgi ręki, a przy ich pomocy nasze dania mogą apetycznie wyglądać i jeszcze lepiej smakować.
Ostatnio szaleję z papryka, pomidorami i cukinią. Bardzo lubię te warzywa łączyć ze sobą w różnych potrawach. Uważam, że bardzo do siebie pasują i można wyczarować z nich wiele ciekawych dań.


Składniki dla 2 osób:

* cebula 70 g (21 kcal)
* papryka czerwona100 g (28 kcal)
* ryż brązowy 150 g (483 kcal)
* pomidory 180 g (27 kcal)
* udka z kurczaka bez skóry 220 g (275 kcal)
* 1 łyżeczka masła klarowanego (71 kcal)
* 10-15 listków bazylii
* sól, pieprz, słodka papryka

Całość 905 kcal, porcja 452,5 kcal
B-53,8 g    T-25,3 g    W-133,1 g    Bł-18,5 g

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle podlewając wodą. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebulki i dusimy aż będzie miękka. Na końcu dodajemy pomidory obrane ze skóry, pokrojone listki bazylii, przyprawiamy do smaku oraz chwilę gotujemy, aż pomidory się rozgotują i stworzą sosik. 

Udka solimy i posypujemy papryką, a następnie pieczemy w piekarniku. Dodajemy do naszego sosu.
Ryż wykładamy na talerze i polewamy sosem, obok układamy udka.Całość możemy podać z ogórkiem małosolnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj