czwartek, 3 marca 2016

Białko

Dzisiaj trzecia część dotycząca składników odżywczych, w której przedstawię białko i jego rolę w organizmie.




Białko jest najważniejszym składnikiem budowy organizmów żywych. Zarówno w odchudzaniu, jak i w normalnej diecie odgrywa ważną rolę. Służy do budowy i odbudowy tkanek. Jest podstawowym składnikiem krwi, limfy oraz wielu związków biologicznie czynnych min. hormonów, enzymów. Wchodzi w skład ciał odpornościowych. Pełni rolę nośnika niektórych witamin i składników mineralnych. Bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi. W sytuacji niedoboru lub niedostarczenia węglowodanów czy tłuszczów, białko zamiast na cele budulcowe będzie wykorzystane na cele energetyczne. 
Bez udziału białek nie jest możliwy wzrost, rozwój organizmu, odnowa tkanek, odporność na choroby, gojenie się ran.
Białko składa się z aminokwasów endogennych, wytwarzanych w organizmie oraz egzogennych, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Źródłem białka jest pożywienie, a przede wszystkim mięsa, wędliny, drób, ryby, mleko sery, jaja oraz w mniejszym stopniu produkty zbożowe, ziemniaki, warzywa i owoce.

Białko zwierzęce jest lepiej wykorzystywane niż roślinne. Produkty roślinne zawierają błonnik, który utrudnia działanie enzymów trawiennych, a więc utrudniają wchłanianie białka zawartego w roślinach. Białka pochodzenia roślinnego dostarczają dużo składników odżywczych, witamin oraz są niskokaloryczne. Natomiast białka pochodzenia zwierzęcego dostarczają niezbędnych aminokwasów egzogennych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też komponując posiłki należy uwzględnić w nich białka roślinne i zwierzęce. Tylko wtedy białka będą się nawzajem dopełniały i dostarczą nam wszystkich niezbędnych składników.
W przypadku spożywania białka ważny jest umiar. Optymalna dawka dla zdrowego człowieka wynosi 1 gram na kilogram masy ciała. Białko nie jest magazynowane w naszym organizmie i nie należy przesadzać z jego spożyciem. Metabolizowane jest ono w wątrobie i wydalane przez nerki.  Z tego powodu nadmiar białka nie jest wskazany, ponieważ będzie obciążał wątrobę i nerki. Poza tym nadmierne spożywanie białka zwierzęcego może przyczynić się do wzrostu poziomu cholesterolu, ciśnienia tętniczego, czy choroby serca.
Niedobór białka również jest szkodliwy, gdyż jeżeli nie będziemy dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości materiału budulcowego, to nie będzie się on prawidłowo funkcjonował.
Zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od wieku i stanu fizjologicznego. Organizm nie może magazynować białka, więc należy je codziennie spożywać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj