poniedziałek, 16 maja 2016

Parę słów o błonniku

Co to jest błonnik? Co zawiera błonnik? Jakie są jego właściwości? Gdzie go znaleźć? Czy jest on potrzebny w naszej diecie?





Co to jest błonnik?


Błonnik pokarmowy zwany jest włóknem pokarmowym. Jest węglowodanem nieprzyswajalnym, gdyż jest oporny na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego, czyli nie ulega trawieniu. Rozróżniamy błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie.

Co zawiera błonnik? 

W skład błonnika wchodzą wielocukry, ligniny, śluzy  roślinne, agar, woski, a także tzw. skrobia oporna. która nie występuje w naturze, a powstaje w czasie ogrzewania skrobi w niedostatecznej ilości wody. Uszkodzone cząsteczki skrobi tracą zdolność żelowania i stają się oporne na działanie enzymów trawiennych.
Działanie błonnika jest różnorodne. Do wyzwolenia jego funkcji niezbędna jest woda.

Właściwości błonnika


Błonnik nierozpuszczalny w wodzie (np. ligniny, celuloza) pełni następującą funkcję:
1. ma istotny wpływ na pracę przewodu pokarmowego,
2. pobudza wydzielanie śliny,
3. wykazuje zdolność wiązania wody,
4. buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku,
5. wpływa na wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego,
6. zwiększa objętość treści pokarmowej,
7. wpływa na zwiększone wydzielanie soków trawiennych,
8. chroni przed zaparciami,
9. zmniejsza wartość energetyczną diety i daje uczucie sytości.
Błonnik rozpuszczalny w wodzie (np. pektyny, gumy, śluzy roślinne) znajduje się w suchych nasionach roślin strączkowych oraz w niektórych warzywach (np. marchew, dynia, buraki) i owocach (np. czarna i czerwona porzeczka, aronia, maliny, gruszki, winogrona).
Błonnik ten:
1. pęcznieje w środowisku wodnym,
2. tworzy żele o dużej lepkości, zwiększa gęstość treści 
    pokarmowej,
3. ma zdolność wychwytywania toksycznych związków,
4. zmniejsza stężenie cholesterolu,
5. wiąże znaczne ilości kwasów żółciowych,
6. zwiększa wydalanie tłuszczów,
7. opóźnia wchłanianie tłuszczów.


Dieta uboga w błonnik pokarmowy, oparta na oczyszczonych i przetworzonych produktach jest dietą ubogą w energię i przyczynia się do powstania otyłości.
Znamy już pozytywne aspekty błonnika, ale są również te negatywne.
Zbyt duże spożywanie błonnika może mieć niekorzystny wpływ na wykorzystanie innych składników pokarmowych, w związku z tym iż powoduje podrażnienia jelit i biegunkę.
Błonnik spożywany w dużych ilościach zmniejsza przyswajanie tłuszczu i wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Duże spożycie błonnika jest niewskazane dla osób z niedokrwistością, chorobami układu kostnego, przewodu pokarmowego.

Produkty bogate w błonnik

Błonnik zawierają owoce i warzywa, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych. Błonnik możemy również kupić w postaci suchej i dodawać go do różnych potraw. 


Czy błonnik jest potrzebny w naszej diecie?

Biorąc pod uwagę jego właściwości i listę pozytywnych oddziaływań na nasz organizm możemy z czystym sumieniem powiedzieć, że jest on niezbędny w naszej diecie. Pomimo tego, że nie jest on trawiony to odgrywa bardzo ważną rolę regulacyjną i wspomagającą w naszym układzie pokarmowym. 
Pamiętajmy jednak, że jeżeli spożywamy dużo błonnika, to równocześnie musimy zwiększyć ilość wypijanej wody. Takie minimum to 2 litry dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj