Nasz organizm nie lubi tych gotowców i wierzcie mi podziękuję wam za wyrzucenie ich do kosza i zastąpienie naturalnymi przyprawami.
Mamy bardzo dużo przypraw, które pobudzą nasz metabolizm do szybszej pracy, ale również nadadzą potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Mowa tutaj oczywiście o ostrych przyprawach, które oprócz rozgrzewania organizmu, pobudzają trawienie. Obok tych przypraw jest wiele innych, które mają również zbawienny wpływ na nasz przewód pokarmowy.
Oto zestawienie najbardziej popularnych i aromatycznych przypraw, które oprócz tego, że wzbogacą smak waszych potraw, to jeszcze pozytywnie wpłyną na wasze zdrowie.


Cynamon obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, reguluje gospodarkę węglowodanową, zapobiega magazynowaniu cukrów w postaci tłuszczów przez wątrobę, pomaga w oczyszczaniu organizmu.

Tymianek pobudza wydzialanie soków trawiennych, bardzo dobrze wpływa na nasz układ pokarmowy, łagodzi wzdęcia. Ułatwia trawienie ciężkich i tłustych potraw, zarówno w żołądku jak i w jelitach.

Bazylia ułatwia trawienie oraz przyswajanie pożywienia, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego oraz śliny. Pozwala na pozbycie się niestrawności oraz wzdęć. Ułatwia trawienie białek i tłuszczy.

Oregano ma bardzo wiele właściwości. Przede wszystkim ma bardzo duże działanie bakteriobójcze w stosunku do wielu bakterii min. Helicobacter pylori. Normalizuje poziom cukru we krwi, wykazuje działanie rozkurczowe tak pomocne przy zespole jelita drażliwego, czy nerwicy żołądka.
Mięta reguluje proces trawienny, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz reguluje pracę żołądka.


Koper pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz łagodzi wzdęcia i poprawia trawienie.

Cząber polepsza trawienie, poprawia perystaltykę jelit, działa przeciwskurczowo, eliminuje wzdęcia oraz pomaga pozbyć się nadmiaru nagromadzonych w jelitach gazów. Dezynfekuje układ pokarmowy i chroni go przed działaniem szkodliwych bakterii.

Oczywiście nie są to wszystkie przyprawy, które można dodawać do potraw, bo jest ich bardzo dużo i ciężko byłoby je wszystkie wymienić. Wymieniłam tylko te najbardziej popularne i znane, ale bardzo często w kuchni zapominane.
Z różnych przypraw można przyrządzać swoje własne aromatyczne mieszanki i eksperymentować z nimi w kuchni. Kiedy w kuchni używamy dużo ziół i naturalnych przypraw to automatycznie ograniczamy używanie soli, gdyż same zioła nadają potrawom cudownego smaku i zapachu.
Z różnych przypraw można przyrządzać swoje własne aromatyczne mieszanki i eksperymentować z nimi w kuchni. Kiedy w kuchni używamy dużo ziół i naturalnych przypraw to automatycznie ograniczamy używanie soli, gdyż same zioła nadają potrawom cudownego smaku i zapachu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz