środa, 27 kwietnia 2016

Kurczak w sosie pomarańczowo-musztardowym

Dzisiaj proponuję coś bardzo smakowitego. Jeżeli lubicie połączenie mięsa ze słodkim smakiem owoców, to bardzo polecam to danie. Jest ono lekkie i orzeźwiające, sycące ale zarazem mało kaloryczne.



Składniki dla dwóch osób:

* jedna cukinia 600 g (90 kcal)
* jedna marchewka 45 g (12 kcal)
* pojedyncza pierś z kurczaka 100 g (99 kcal)
* 1 pomarańcza 240 g (106 kcal)
* 1/2 szklanki soku z pomarańczy (49 kcal)
* 1 łyżka musztardy 37 kcal
* 1 łyżka masła klarowanego 132 kcal

Całość 626 kcal, porcja 313 kcal
B-33,7 g   T-18,9 g   W-66,2 g   Bł-13,2 g

Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na dwie części, opruszamy solą i ostrą papryką i smażymy na połowie masła klarowanego. Ja zrobiłam to w multicookerze.
W międzyczasie szorujemy naszą pomarańczę i z połowy skrawamy bardzo cieniutko skórkę, którą następnie drobno kroimy.


Na tłuszczu po smażeniu naszego kurczaka podsmażamy naszą skórkę z pomarańczy oraz po chwili dodajemy miąższ z całej pomarańczy, sok oraz musztardę. Wszystko chwilę smażymy doprawiając sola i ostra papryką.


Do naszego sosu przekładamy pierś z kurczaka i chwilę smażymy.
Mięso już mamy teraz czas na makaron cukiniowo-marchewkowy. 
Cukinie i marchewkę obieramy ze skóry i obieraczką kroimy nasze makaroniki. Ja mam taka specjalną obieraczkę, którą polecam do takich zadań bo spisuje się rewelacyjnie, zresztą widać to na zdjęciach. Nasz makaron podsmażamy na pozostałym maśle klarowanym lekko soląc.
Obiad gotowy więc życzę smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj