sobota, 24 października 2015

Zupa krem z dyni z pieczoną papryką

Uwielbiam zupę dyniową. Dzisiaj postanowiłam ją trochę urozmaicić poprzez dodanie do niej pieczonej papryki.


Składniki dla 4 osób:

* dynia 1120 g (314 kcal)
* papryka 400 g (112 kcal)
*4 ząbki czosnku (29 kcal)
* kawałeczek ostrej papryczki

Całość 455 kcal
B-21,1 g   T-5,5 g    W-119,1 g   Bł-440,2g  

Paprykę oczyszczamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż skórka się pomarszczy.
Gotujemy wywar warzywny, bo wtedy nasza zupka będzie miały cudowny aromat warzyw.







Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Upieczoną paprykę obieramy ze skóry i też kroimy w kostkę. Wrzucamy dynię i paprykę oraz kawałek ostrej  papryki do naszego wywaru i gotujemy aż dynia będzie miękka.

 Lekko przestudzoną zupę miksujemy, dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj