Dzisiaj niedzielny obiadek. Na talerzu wylądowała pierś z indyka z pieczarkami, makaron szpinakowy z sosem porowym i surówka z kiszonej kapusty.
* 5 filetów z indyka
* 0,5 kg pieczarek
* 1 duża cebula
* 4 plasterki sera żółtego
* 1 duży por
* 1 pomarańcza
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 duży jogurt grecki
* koperek
* przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma
* 1 łyżka masła klarowanego
* 1 łyżka oleju rzepakowego
Filety z indyka rozbijamy oraz solimy i pieprzymy. Wkładamy do kokilek.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym dodając sól i słodką paprykę. Pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy aż woda odparuje.
Dodajemy ser żółty cały czas mieszając aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku i nakładamy do kokilek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy góra-dół w 180 stopniach przez 20 minut.
Białą część pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Dodajemy sól, kurkumę, sok cytrynowy i sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Smażymy aż por zmięknie.
Następnie stopniowo dodajemy jogurt, cały czas mieszając. Jak lekko przestygnie blenderujemy. Dodajemy koperek i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Ja podałam z makaronem ale sos porowy smakuje dobrze z ziemniakami i różnymi kaszami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz