Dzisiaj obiad wegetariański. Smacznie, lekko i kolorowo no i wiataminowo. Nie trzeba nikomu tłumaczyć, że warzywa są bardzo ważne w naszej diecie i to one powinny stanowić jej podstawę.
* 1 cukinia
* 1 marchewka
* 1/2 dużej cebuli
* 1 karczoch
* 30 dag pieczarek
* kilka pomidorków koktajlowych
* 1 łyżka masła klarowanego
* sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma i inne, które lubicie
* sok z cytryny
Cukinię i marchewkę obieramy oraz kroimy nożykiem do warzyw, robiąc makaron. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Na patelni topimy masło klarowane i wrzucamy nasze warzywka. Doprawiamy solą, paprykami i kurkumą. Smażymy aż lekko zmiękną ale nadal będą chrupiące.
Po usmażeniu warzywa przekładamy do jakiegoś naczynia. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, skropione sokiem z cytryny oraz posolone i popieprzone. Możemy podlać je trochę wodą, ale tłuszczu już nie dodajemy.
W międzyczasie płuczemy karczocha i go obieramy.
Kroimy go na ćwiartki i wrzucamy do wody z sokiem z cytryny. Chwilę go tam trzymamy. Następnie smażymy karczocha na patelni z odrobiną oliwy, podlewając go co jakiś czas wodą. Oczywiście lekko solimy go.
Kroimy go na ćwiartki i wrzucamy do wody z sokiem z cytryny. Chwilę go tam trzymamy. Następnie smażymy karczocha na patelni z odrobiną oliwy, podlewając go co jakiś czas wodą. Oczywiście lekko solimy go.
Wykładamy nasz cukiniowy makaron, pieczarki, karczocha oraz pokrojone pomidorki koktajlowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz