niedziela, 12 marca 2017

Lekki deser

Owoce mango są słodkie, nieco cierpkie i bardzo odżywcze. Mają cudownie orzeźwiający aromat. Oprócz walorów smakowych mango ma również walory zdrowotne. Stanowi ono źródło witamin i minerałów. Bogate jest też w błonnik i białko. Do tego jest niskokaloryczne, w 100 gramach zawiera 60 kcal. Mango możemy spożywać na surowo, jak i jako dodatek do wielu potraw.
Składniki:

* 1 mango
* 1 duży jogurt typu greckiego
* 3 łyżki nasionek chia
* 1 łyżka syropu klonowego
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka soku z cytryny

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i miód. Smażymy około 5 minut.
Jogurt mieszamy z syropem klonowym i nasionkami chia. Układamy na przemian jogurt i mango w szklaneczkach, czy miseczkach i wstawiamy do lodówki. Po około godzinie deser gotowy.
Prosto, szybko i smacznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj