środa, 15 marca 2017

Sól w solniczce, cukier w cukierniczce.

Dwa białe proszki, bez których większość z nas nie potrafi się obyć. No bo jak zjeść mięso czy warzywa bez soli, a ciasto czy deser bez cukru?
Sól z punktu widzenia chemika to chlorek sodu, czyli NaCl. Sól spożywcza może zawierać wiele ważnych składników mineralnych jak np. potas, wapń, żelazo, magnez, cynk i jod. Są one niezbędne dla naszego organizmu, gdyż uczestniczą w procesach metabolicznych. Należy jednak pamiętać o tym, że sól zawiera sód, którego nadmiar w naszym organizmie jest szkodliwy. Może powodować nadciśnienie, miażdżycę, choroby układu krwionośnego i wiele innych.
Sód nie znajduje się jednak tylko w soli. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych zwłaszcza tych przetworzonych. Mamy więc kolejny argument aby wybierać żywność jak najmniej przetworzoną bez zbędnych chemicznych dodatków. Zachęcam do czytania etykiet i wybierania produktów o niskiej zawartości sodu. Wiele z nas czyta etykiety, ale bardziej skupia się na cukrze i innych składnikach, pomijając całkowicie zawartość sodu.
Jak gotować, aby nasze potrawy były smaczne i jednocześnie zdrowe?
Przede wszystkim sięgnijmy po sól dobrą gatunkowo. Najgorszą solą jest sól warzona, która poddawana jest obróbce chemicznej. Przez to pozbawiona jest ważnych pierwiastków i poza słonym smakiem nic nam nie daje. Jest to najbardziej popularna sól używana przez większość osób.

Ja polecam sól morską, która uzyskiwana jest w sposób naturalny w procesie odparowywania wody morskiej. Istnieje wiele odmian soli morskiej. U nas najbardziej popularna jest sól himalajska, która jest delikatnie różowa i zawiera wiele ważnych pierwiastków. Zawiera również sód ale o wiele mniej niż sól warzona.
W naszej kuchni możemy ograniczyć używanie soli i sięgnąć po zdrowe zioła i przyprawy, które wzbogacą smak naszych potraw. Polecam używać bazylię, oregano, zioła prowansalskie, paprykę, kurkumę, pieprz, czosnek i wiele innych.

Cukier to kolejny biały proszek, który zwany jest "białą śmiercią". Czym zasłużył sobie na taką nazwę?
Cukier powstaje z buraków cukrowych. Nie zawiera żadnych wartości odżywczych, a jest jedynie sprawcą otyłości, cukrzycy, zakwaszenia organizmu i wielu innych chorób. Wszyscy lubimy słodki smak i są potrawy, zwłaszcza ciasta i desery, które muszą być słodkie aby nam smakowały.
Mamy wiele możliwości aby było słodko, zdrowo i niskokalorycznie. Do dyspozycji mamy wiele naturalnych substancji słodzących.
Najbardziej popularny jest ksylitol, który jest cukrem pozyskiwanym z soku z brzozy. Ma on właściwości alkalizujące, bakteriobójcze, ułatwia przyswajanie wapnia, ma mały indeks glikemiczny. Stabilizuje poziom cukru i insuliny we krwi. Możemy go używać do słodzenia oraz do wypieków. Musimy jednak uważać, gdyż nadmiar ksylitolu może powodować biegunki.
Kolejnym słodkim zamiennikiem jest stewia. Jest to słodzik, uzyskany ze słodkich liści. Mi on jednak nie odpowiada, ze względu na sztuczny smak. Jak już to polecam suszone liście, które można dodać do wielu potraw i nadać im słodki smak.
Na rynku łatwo dostępny jest cukier trzcinowy, który chętnie używany jest przez wiele osób. Co prawda nie jest on mniej kaloryczny niż biały cukier, ale zawiera niewielkie ilości wapnia, fosforu, manganu, żelaza i innych pierwiastków. Musimy jednak uważać, gdyż możemy spotkać cukier trzcinowy, który jest zwykłym zabarwionym białym cukrem. Ze względu na wysoką kaloryczność nie polecam cukru trzcinowego dla osób dbających o linię.

Miód to kolejna słodycz, której kaloryczność jest na podobnym poziomie jak białego cukru. Jednak dzięki zawartości wielu witamin i składników mineralnych jest bardzo zdrowy i polecany.
Inne słodkie zamienniki to fruktoza, erytrytol, melasa oraz naturalne syropy np. z agawy, syrop klonowy.

Dwa tak niezdrowe białe proszki możemy zastąpić w 100% zdrowymi produktami. Mamy duży wybór różnych zamienników, które pozwolą nam na nadanie odpowiedniego smaku naszym potrawom. Nie musimy odmawiać sobie przyjemności, którą czerpiemy ze smacznych i urozmaiconych posiłków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj