niedziela, 23 kwietnia 2017

Placuszki kapuściano-fasolowe

Obiad bez mięsa może być pyszny, kolorowy i sycący. Myślałam co tutaj ugotować i padło na placuszki z kiszoną kapustą i fasolą. Bałam się, co to z tego wyjdzie, ale udało się stworzyć fajne danie.
Składniki:

* szklanka ugotowanej fasoli
* szklanka ugotowanej kapusty kiszonej
* 1 jajko
* 2 łyżki mąki ryżowej
* olej do smażenia taki jaki używacie
* przyprawy
* średni seler
* mały por
* puszka pomidorów
* ząbek czosnku
* przyprawy

Ugotowaną fasolę blenderujemy z jajkiem. Dodajemy pokrojoną kapustę, mąkę i doprawiamy do smaku. Ciasto jest gęste, że pewnie jak chcielibyście usmażyć kotlety to też by wyszły. Smażymy na patelni.
 
Selera obieramy i ścieramy na grube wiórki. Por kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni podsmażamy warzywa dodając pomidory.
Smażymy aż seler zmięknie.
W razie potrzeby podlewamy wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką.
Ja doprawiam dosyć pikantnie.
Wykładamy na talerz ozdabiając pomidorkami koktajlowymi i jakąś zieleninką no i oczywiście zjadamy ze smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj