wtorek, 16 czerwca 2015

Czy można zachować ładną sylwetkę po 50-tce?



Odchudzać się można w każdym wieku również po 50-tce i wcale nie musi być to trudne.
Każda kobieta chce wyglądać ładnie i pięknie niezależnie od wieku. Łatwiej utrzymać jest ładną sylwetkę, kiedy jesteśmy młode. Po 50-tce jest to już trudniejsze ale cały czas możliwe.
Po 50-tce metabolizm zwalnia, organizm potrzebuje mniej energii i zaczyna gromadzić tłuszczyk na biodrach, udach i brzuchu. Gorsza przemiana materii powoduje, iż łatwiej przybieramy na wadze pomimo tego, iż jemy tyle samo. Do tego  dochodzi jeszcze menopauza w trakcie której jajniki zaczynają produkować mniej hormonów żeńskich. Spadają estrogeny, zwiększa się apetyt zwłaszcza na wysokokaloryczne potrawy. Aby schudnąć należy więc połączyć dietę z aktywnością fizyczną. Jeżeli nie zmienimy swoich nawyków żywieniowych na zdrowe i nie zaczniemy być aktywne fizycznie to na pewno po 50-tce zaczniemy tyć.



Aktywność fizyczna powinna być dopasowana do twojego zdrowia i możliwości. Nie musisz się forsować ciężkimi ćwiczeniami. Mogą to być spacery, jazda na rowerze, pływanie, praca w ogródku, gimnastyka dywanowa. Ważne aby nasza aktywność fizyczna była systematyczna przynajmniej 3 razy w tygodniu po godzinie. Wiem, że bardzo często po 50-tce nie chce się ćwiczyć ale naprawdę jest to niezbędne jeżeli chcemy zachować zdrową sylwetkę i dobre samopoczucie. Nadwaga może prowadzić do miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia, a zbędne kilogramy obciążają cały organizm począwszy od narządów wewnętrznych, a kończąc na stawach i kręgosłupie.



Po 50-tce powinnyśmy odpowiedni odżywiać się. Ze względu na huśtawki hormonalne nie powinnyśmy stosować restrykcyjnych diet. Nasza dieta powinna być niskokaloryczna oraz powinna składać się przede wszystkim z naturalnych produktów oraz zawierać niezbędne składniki odżywcze. Powinnyśmy obniżyć kaloryczność dobową o około 300 kcal, gdyż  nie jesteśmy już tak aktywne fizycznie i nasz organizm nie potrzebuje tyle energii, co kiedyś.
Zasady żywienia po 50-tce nie różnią się zasadniczo od ogólnych zasad zdrowego odżywiania.


Ogólne zasady:
Jemy dużo warzyw i owoców. Owoce dostarczają witaminy oraz flawonoidy, a warzywa są doskonałym źródłem błonnika, witamin oraz przeciwutleniaczy.
Włączamy produkty mleczne zawierające pełnowartościowy białko oraz łatwo przyswajalny wapń, który ma nas chroniąc przed osteoporozą.
Eliminujemy tłuste mięsa, wędliny i kiełbasy, produkty smażone oraz słodycze.
Jemy chude mięso z kurczaka i indyka, które są źródłem pełnowartościowego białka oraz żelaza.
Jemy ryby, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz oczywiści białka. Najlepiej spożywać je trzy razy w tygodniu.
Jemy kasze, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste, makarony, które są bogate w witaminy z grupy B oraz błonnik.
Włączamy produkty roślinne zawierające fitoestrogeny, które maja zbliżone działanie do estrogenów np. soję, soczewicę, fasolę. Zawierają one białko oraz są źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie.
Pijemy co najmniej 2 litry płynów najlepiej wody mineralnej.
Jemy od 4 do 5 posiłków co 3-4 godziny.
Odchudzanie po 50 roku życia to przede wszystkim mądrze ułożona dieta, odpowiednia ilość spożywanych produktów i aktywność fizyczna. Nie oczekujmy błyskawicznych efektów w postaci szybkiego spadku zbędnych kilogramów. Po pierwsze jest to niemożliwe przy racjonalnym odżywianiu, a po drugie jest to niezdrowe i niewskazane zwłaszcza dla kobiet po 50-tce. Pamiętajmy również, że skóra nie jest już tak jędrna, masa mięśniowa uległa zmniejszeniu, a tłuszczyku coraz więcej.Teraz najlepsze będzie chudnięcie 0,5 kg na tydzień.Komponując posiłki pamiętaj, że "jesteś tym co jesz".






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj