sobota, 20 czerwca 2015

Sałatka jaglano-bobowa

Dzisiaj dzień byle jaki, więc szalałam w kuchni. Postanowiłam zrobić sałatkę z kaszy jaglanej i bobu. O właściwościach bobu już pisałam. Natomiast kasza jaglana jest bardzo ważna w diecie. Jest lekkostrawna, zawiera bardzo dużo witamin z grupy B oraz żelazo i miedź. Ma mało skrobi, a dużo białka. Ma działanie zasadotwórcze, a więc przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.




Składniki dla dwóch osób:

* kasza jaglana 50 g (173 kcal)
* bób 150 g (99 kcal)
* papryka żółta 1/2 80 g (22 kcal)
* suszone pomidory 5 sztuk (80 kcal)
* cebulka 50 g (15 kcal)
* czubata łyżka koperku (3 kcal)
* 10 listków bazylii

Całość 392 kcal, porcja 196 kcal
B=21 g    T=2,9 g    T=83 g    Bł=13 g

Gotujemy kaszę jaglaną i studzimy.
Bób płuczemy i wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy ok 5-8 minut. Po ugotowaniu na sito i pod zimną wodę. Bób obieramy ze skóry mimo, że ma ona dużo wartości, ale do sałatki nie pasuje. Pomidory kroimy w drobne paski,cebulę i paprykę w kosteczkę. 
Bazylię i koperek drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj