Dzisiaj truskawka w roli głównej, a to dlatego, iż sezon mamy w pełni. Dlaczego warto jeść truskawki i korzystać z ich wartości?
Truskawka powstała ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomki. Odmian truskawki jest bardzo dużo. Są truskawki, które owocują dwa razy do roku, truskawki wczesne i późne. Wszystkie są bardzo pyszne.
Najlepiej jeść truskawki na surowo. Wtedy bowiem najlepiej wykorzystamy ich właściwości, a mają ich dosyć dużo.
Przede wszystkim truskawki obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Mają bardzo dobry wpływ na serce. Utrudniają również wchłanianie tłuszczów, co z kolei sprzyja osobą odchudzającym się. Pobudzają pracę jelit, przyśpieszają przemianę materii, a przede wszystkim zawierają bardzo mało kalorii. Jedna szklanka truskawek 144 gram zawiera tylko około 45 kcal.Truskawki zawierają bardzo dużo wody i w związku z tym są moczopędne, co z kolei bardzo dobrze wpływa na pracę nerek. W 100 gramach jest aż 90 gram wody. Truskawki mają niski indeks glikemiczny. Odkwaszają organizm.
Minerały w 100 gramach truskawek:
- wapń 16 mg
- żelazo 0,41 mg
- magnez 13 mg
- fosfor 24 mg
- potas 153 mg
- sód 1 mg
- cynk 0,14 mg
- miedź 0,05 mg
- mangan 0,39 mg
Truskawka zawiera również dużo witamin, a przede wszystkim witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza.. Zjedzenie 100 gram truskawek w całości pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera również sporo witamin z grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E.
Szklanka truskawek zawiera 0,88 gram białka i 10,1 gram węglowodanów.
Truskawki bardzo dobrze wpływają na cerę, paznokcie i włosy oraz wzmacniają kości.
Jedynym mankamentem tego owocu jest to, iż silnie uczula i wiele osób nie może delektować się ich smakiem.
Truskawki spożywamy przede wszystkim na surowo. Często robimy z nich koktajle, dodajemy do deserów i ciast, robimy dżemy.
Ja na zimę miksuję i wkładam do pudełeczek i do zamrażarki. Zimą mam pyszne pachnące koktajle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz