czwartek, 11 czerwca 2015

Truskawka

Dzisiaj truskawka w roli głównej, a to dlatego, iż sezon mamy w pełni. Dlaczego warto jeść truskawki i korzystać z ich wartości?
Truskawka powstała ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomki. Odmian truskawki jest bardzo dużo. Są truskawki, które owocują dwa razy do roku, truskawki wczesne i późne. Wszystkie są bardzo pyszne.



Najlepiej jeść truskawki na surowo. Wtedy bowiem najlepiej wykorzystamy ich właściwości, a mają ich dosyć dużo.
Przede wszystkim truskawki obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Mają bardzo dobry wpływ na serce. Utrudniają również wchłanianie tłuszczów, co z kolei sprzyja osobą odchudzającym się. Pobudzają pracę jelit, przyśpieszają przemianę materii, a przede wszystkim zawierają bardzo mało kalorii. Jedna szklanka truskawek 144 gram zawiera tylko około 45 kcal.Truskawki zawierają bardzo dużo wody i w związku z tym są moczopędne, co z kolei bardzo dobrze wpływa na pracę nerek. W 100 gramach jest aż 90 gram wody. Truskawki mają niski indeks glikemiczny. Odkwaszają organizm.

Minerały w 100 gramach truskawek:

 - wapń 16 mg               
 - żelazo 0,41 mg
 - magnez 13 mg
 - fosfor 24 mg
 - potas 153 mg
 - sód 1 mg
 - cynk 0,14 mg
 - miedź 0,05 mg
 - mangan 0,39 mg

Truskawka zawiera również dużo witamin, a przede wszystkim witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza.. Zjedzenie 100 gram truskawek w całości pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera również sporo witamin z grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E.

Szklanka truskawek zawiera 0,88 gram białka i 10,1 gram węglowodanów.
Truskawki bardzo dobrze wpływają na cerę, paznokcie i włosy oraz wzmacniają kości.
Jedynym mankamentem tego owocu jest to, iż silnie uczula i wiele osób nie może delektować się ich smakiem.



Truskawki spożywamy przede wszystkim na surowo. Często robimy z nich koktajle, dodajemy do deserów i ciast, robimy dżemy.

Ja na zimę miksuję i wkładam do pudełeczek i do zamrażarki. Zimą mam pyszne pachnące koktajle.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj