czwartek, 11 czerwca 2015

Warzywno-mięsna potrawka

Dzisiaj proponuję pyszną potrawkę z kurczakiem. Młoda włoszczyzna aż zachęca aby ją jeść. Będzie smacznie i zdrowo.





Składniki dla dwóch osób

* 1 cebula 127 g (38 kcal)
* pierś z kurczaka 110 g (166 kcal)

* marchewka 220 g (59 kcal)
* pietruszka 15 g (6 kcal)
* seler 30 g (6 kcal)

* por 40 g (10 kcal)
* 1 łyżeczka masła klarowanego 10 g (88 kcal)
* makaron z semoliny ze szpinakiem 100 g (360 kcal)
   (Lidl-tydzień włoski)
* łyżka śmietany 18% 25 g (46 kcal)

Całość 779 kcal, porcja 389,5 kcal
B=55,6 g    T=18,9 g    W=108 g    Bł=17,4 g



Cebulkę kroimy w kostkę. Do multicookera dajemy łyżeczkę masła i program FRY. Smażymy około 5 minut podlewając odrobiną wody. Marchewkę kroimy w talarki bądź inaczej, jak kto woli. Seler i pietruszkę w drobną kostkę, a por w talarki. Pierś z kurczaka kroimy na drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do multicookera i program FRY 10 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Następnie program STEW na 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą curry. 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji. Wykładamy makaron na talerz na to potrawka i całość posypujemy zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj