Lato to piękna słoneczna pogoda no i
oczywiście upały. Co jeść gdy temperatury przekraczają 30 stopni? Jak wspomóc
organizm w trakcie upalnych dni? Co jeść, a czego unikać?
Najlepszą dietą na upały będzie dieta,
której podstawę będą stanowiły warzywa i owoce. Będzie to więc dieta
lekkostrawna, która będzie miała za zadanie ochłodzić nasz organizm. Zgodnie z
zasadą zdrowego odżywiania spożywamy produkty jak najmniej przetworzone bez
zbędnych tłuszczów, słodyczy i alkoholu.
W trakcie upałów nasz apetyt maleje i
często przestajemy pamiętać o tym aby jeść regularnie 4-5 posiłków dziennie.
Zdarza się tak, że w ciągu dnia coś tam zjemy, a dopiero wieczorem, kiedy na
dworze spadnie temperatura odzyskujemy apetyt i po prostu opychamy się jedzeniem.
Jest to bardzo duży błąd, gdyż w takim przypadku organizm skumuluje to co
zjedliśmy i nie będzie to dobre dla naszej figury i naszego samopoczucia.
Proponuje dzień zacząć od śniadania, na
które zjemy jogurt naturalny z owocami i płatkami owsianymi. Takie śniadanie
doda nam energii do pracy oraz dobrze wpłynie na nawodnienie naszego organizmu.
Na drugie śniadanie zjedzcie np. kanapkę
z chleba razowego posmarowaną masłem
oraz sałatkę z ogórka i pomidora.
W upały największy dylemat mamy z
obiadem, gdyż zawsze kojarzy nam się on z daniem na ciepło, a wiadomo, że
ciepły posiłek rozgrzewa. Proponuje więc zrobić obiad na zimno. Mamy tutaj dużo
możliwości. Możemy przygotować różnorodne sałatki warzywne wykorzystując
sałatę, pomidory, ogórki, paprykę, marchew, kapustę itp. Sałatki możemy
wzbogacić dodając do nich np. ryż, makaron, ser mozarella, czy kurczaka
upieczonego na grillu. Zamiast ciężkich sosów używamy do sałatek jogurtów, soku
cytrynowego czy oliwy z oliwek.
Oprócz sałatek proponuję na obiad
przygotować chłodnik, który na pewno zjemy chętnie w upalne dni. Tutaj też mamy wiele możliwości. Może to być
ugotowana botwinka z jogurtem i ugotowanym jajkiem lub chłodnik z jogurtu,
startego zielonego ogórka, startej rzodkiewki. Kompozycji i pomysłów na
chłodnik jest bardzo dużo.
Na podwieczorek wypijamy szklankę kefiru
czy jogurtu, który bardzo dobrze orzeźwia i ochładza nasz organizm oraz
wspomaga trawienie.
Kolacja powinna być lekka. Może na nią
się składać np. ryba z grilla, pierś z kurczaka z grilla z sałatkami warzywnymi
bądź warzywami grillowanymi. Smacznie i lekko bez obciążania na noc przewodu
pokarmowego.
W czasie upałów musimy pamiętać o nawadnianiu naszego organizmu przez cały dzień pamiętając o tym, że gdy temperatura przekracza 30 stopni zapotrzebowanie na płyny zwiększa się. Część płynów dostarczamy wraz z pożywieniem pod warunkiem, że nasza dieta jest dobrze zbilansowana i bogata w owoce i warzywa. Pijemy przede wszystkim wodę mineralną, która bardzo dobrze nawodni nasz organizm oraz dostarczy składniki mineralne. Pijemy ją przez cały dzień, małymi łykami.
Oprócz
wody możemy pić soki owocowe i warzywne, które dostarcza nam niezbędnych
witamin oraz herbaty owocowe i ziołowe. Unikamy napoi gorących, gdyż powodują
one, że bardziej się pocimy. Nie spożywamy alkoholu oraz zimnego piwka, gdyż oprócz
tego, że zawiera on puste kalorie to powoduje jeszcze większą utratę wody z
organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz