Lato to piękna słoneczna pogoda no i
oczywiście upały. Co jeść gdy temperatury przekraczają 30 stopni? Jak wspomóc
organizm w trakcie upalnych dni? Co jeść, a czego unikać?
Najlepszą dietą na upały będzie dieta,
której podstawę będą stanowiły warzywa i owoce. Będzie to więc dieta
lekkostrawna, która będzie miała za zadanie ochłodzić nasz organizm. Zgodnie z
zasadą zdrowego odżywiania spożywamy produkty jak najmniej przetworzone bez
zbędnych tłuszczów, słodyczy i alkoholu.
W trakcie upałów nasz apetyt maleje i
często przestajemy pamiętać o tym aby jeść regularnie 4-5 posiłków dziennie.
Zdarza się tak, że w ciągu dnia coś tam zjemy, a dopiero wieczorem, kiedy na
dworze spadnie temperatura odzyskujemy apetyt i po prostu opychamy się jedzeniem.
Jest to bardzo duży błąd, gdyż w takim przypadku organizm skumuluje to co
zjedliśmy i nie będzie to dobre dla naszej figury i naszego samopoczucia.
Proponuje dzień zacząć od śniadania, na
które zjemy jogurt naturalny z owocami i płatkami owsianymi. Takie śniadanie
doda nam energii do pracy oraz dobrze wpłynie na nawodnienie naszego organizmu.
Na drugie śniadanie zjedzcie np. kanapkę
z chleba razowego posmarowaną masłem
oraz sałatkę z ogórka i pomidora.

Oprócz sałatek proponuję na obiad
przygotować chłodnik, który na pewno zjemy chętnie w upalne dni. Tutaj też mamy wiele możliwości. Może to być
ugotowana botwinka z jogurtem i ugotowanym jajkiem lub chłodnik z jogurtu,
startego zielonego ogórka, startej rzodkiewki. Kompozycji i pomysłów na
chłodnik jest bardzo dużo.
Na podwieczorek wypijamy szklankę kefiru
czy jogurtu, który bardzo dobrze orzeźwia i ochładza nasz organizm oraz
wspomaga trawienie.
Kolacja powinna być lekka. Może na nią
się składać np. ryba z grilla, pierś z kurczaka z grilla z sałatkami warzywnymi
bądź warzywami grillowanymi. Smacznie i lekko bez obciążania na noc przewodu
pokarmowego.


W czasie upałów musimy pamiętać o nawadnianiu naszego organizmu przez cały dzień pamiętając o tym, że gdy temperatura przekracza 30 stopni zapotrzebowanie na płyny zwiększa się. Część płynów dostarczamy wraz z pożywieniem pod warunkiem, że nasza dieta jest dobrze zbilansowana i bogata w owoce i warzywa. Pijemy przede wszystkim wodę mineralną, która bardzo dobrze nawodni nasz organizm oraz dostarczy składniki mineralne. Pijemy ją przez cały dzień, małymi łykami.
Oprócz
wody możemy pić soki owocowe i warzywne, które dostarcza nam niezbędnych
witamin oraz herbaty owocowe i ziołowe. Unikamy napoi gorących, gdyż powodują
one, że bardziej się pocimy. Nie spożywamy alkoholu oraz zimnego piwka, gdyż oprócz
tego, że zawiera on puste kalorie to powoduje jeszcze większą utratę wody z
organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz