czwartek, 9 lipca 2015

Jak radzić sobie z upałami?

Lato to piękna słoneczna pogoda no i oczywiście upały. Co jeść gdy temperatury przekraczają 30 stopni? Jak wspomóc organizm w trakcie upalnych dni? Co jeść, a czego unikać?


Najlepszą dietą na upały będzie dieta, której podstawę będą stanowiły warzywa i owoce. Będzie to więc dieta lekkostrawna, która będzie miała za zadanie ochłodzić nasz organizm. Zgodnie z zasadą zdrowego odżywiania spożywamy produkty jak najmniej przetworzone bez zbędnych tłuszczów, słodyczy i alkoholu.
W trakcie upałów nasz apetyt maleje i często przestajemy pamiętać o tym aby jeść regularnie 4-5 posiłków dziennie. Zdarza się tak, że w ciągu dnia coś tam zjemy, a dopiero wieczorem, kiedy na dworze spadnie temperatura odzyskujemy apetyt i po prostu opychamy się jedzeniem. Jest to bardzo duży błąd, gdyż w takim przypadku organizm skumuluje to co zjedliśmy i nie będzie to dobre dla naszej figury i naszego samopoczucia.

Proponuje dzień zacząć od śniadania, na które zjemy jogurt naturalny z owocami i płatkami owsianymi. Takie śniadanie doda nam energii do pracy oraz dobrze wpłynie na nawodnienie naszego organizmu.
Na drugie śniadanie zjedzcie np. kanapkę z chleba razowego  posmarowaną masłem oraz sałatkę z ogórka i pomidora.

W upały największy dylemat mamy z obiadem, gdyż zawsze kojarzy nam się on z daniem na ciepło, a wiadomo, że ciepły posiłek rozgrzewa. Proponuje więc zrobić obiad na zimno. Mamy tutaj dużo możliwości. Możemy przygotować różnorodne sałatki warzywne wykorzystując sałatę, pomidory, ogórki, paprykę, marchew, kapustę itp. Sałatki możemy wzbogacić dodając do nich np. ryż, makaron, ser mozarella, czy kurczaka upieczonego na grillu. Zamiast ciężkich sosów używamy do sałatek jogurtów, soku cytrynowego czy oliwy z oliwek.
Oprócz sałatek proponuję na obiad przygotować chłodnik, który na pewno zjemy chętnie w upalne dni.  Tutaj też mamy wiele możliwości. Może to być ugotowana botwinka z jogurtem i ugotowanym jajkiem lub chłodnik z jogurtu, startego zielonego ogórka, startej rzodkiewki. Kompozycji i pomysłów na chłodnik jest bardzo dużo.
Na podwieczorek wypijamy szklankę kefiru czy jogurtu, który bardzo dobrze orzeźwia i ochładza nasz organizm oraz wspomaga trawienie.
Kolacja powinna być lekka. Może na nią się składać np. ryba z grilla, pierś z kurczaka z grilla z sałatkami warzywnymi bądź warzywami grillowanymi. Smacznie i lekko bez obciążania na noc przewodu pokarmowego.



W czasie upałów musimy pamiętać o nawadnianiu naszego organizmu przez cały dzień pamiętając o tym, że gdy temperatura przekracza 30 stopni zapotrzebowanie na płyny zwiększa się. Część płynów dostarczamy wraz z pożywieniem pod warunkiem, że nasza dieta jest dobrze zbilansowana i bogata w owoce i warzywa. Pijemy przede wszystkim wodę mineralną, która bardzo dobrze nawodni nasz organizm oraz dostarczy składniki mineralne. Pijemy ją przez cały dzień, małymi łykami.

 Oprócz wody możemy pić soki owocowe i warzywne, które dostarcza nam niezbędnych witamin oraz herbaty owocowe i ziołowe. Unikamy napoi gorących, gdyż powodują one, że bardziej się pocimy. Nie spożywamy alkoholu oraz zimnego piwka, gdyż oprócz tego, że zawiera on puste kalorie to powoduje jeszcze większą utratę wody z organizmu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj