niedziela, 26 lipca 2015

Keczup z cukinii

Sezon na cukinię w pełni, więc dzisiaj przepis na keczup. Polecam.



Składniki na 5 półlitrowych słoików:

* 1,5 kg obranej cukinii 
* 0,5 kg cebuli 
* 3 czerwone papryki około 700 g 
* 1 szklanka cukru 
* 1 szklanka octu
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* 1 łyżeczka pieprzu
* 500 g przecieru pomidorowego 
* 3 łyżki soli

Całość 1528 kcal, słoik 305,6 kcal
B-50,8 g    T-11,5 g    W-377,7 g    Bł-45,7 g



Paprykę i cebulę drobno pokroić. Cukinię zetrzeć na grubych wiórkach. Wszystko zasypać solą i zostawić do następnego dnia.

Razem z wodą, którą puściły warzywa gotować do miękkości. Dodać cukier, ocet i gotować jeszcze 20 minut. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy i gotować aż zgęstnieje. Jak ostygnie zmiksować blenderem. Pasteryzować 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj