Sezon na cukinię w pełni, więc dzisiaj przepis na keczup. Polecam.
Składniki na 5 półlitrowych słoików:
* 1,5 kg obranej cukinii
* 0,5 kg cebuli
* 3 czerwone papryki około 700 g
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka octu
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* 1 łyżeczka pieprzu
* 500 g przecieru pomidorowego
* 3 łyżki soli
Całość 1528 kcal, słoik 305,6 kcal
B-50,8 g T-11,5 g W-377,7 g Bł-45,7 g
Paprykę i cebulę drobno pokroić. Cukinię zetrzeć na grubych wiórkach. Wszystko zasypać solą i zostawić do następnego dnia.
Razem z wodą, którą puściły warzywa gotować do miękkości. Dodać cukier, ocet i gotować jeszcze 20 minut. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy i gotować aż zgęstnieje. Jak ostygnie zmiksować blenderem. Pasteryzować 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz