piątek, 26 lutego 2016

Roladki z bakłażana


Bakłażan, inaczej oberżyna ,psianka podłużna, czy gruszka miłości to tylko niektóre określenia tego warzywa.
Największą zaletą bakłażana jest to, że w 100 gramach ma tylko około 20 kcal. Dostarcza organizmowi potasu, wapnia, magnezu oraz jest bardzo dobrym źródłem błonnika. Bakłażan ma właściwości detoksykacyjne, poprawia przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia. Również skórka bakłażana ma związki, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Są to między innymi antocyjany, które działają antyutleniająco.
Pomimo tylu cudownych właściwości bakłażany są ciężkostrawne i dlatego też nie powinny spożywać ich dzieci, kobiety w ciąży, osoby mające problem z nerkami i przewodem pokarmowym.

Dzisiaj polecam bakłażana do pracy i nie tylko. 



Składniki na 6 roladek:

* 1 bakłażan około 240 g (50 kcal)
* papryka konserwowa około 90 g (23 kcal)
* 6 łyżeczek serka homogenizowanego (94 kcal)
* łosoś wędzony 125 g (203 kcal)
* kiełki brokuła lub inne (27 kcal)

Całość 397 kcal, jedna roladka około 70 kcal
B-36,4 g   T-14,5 g   W-35,1 g   Bł-8,8 g

Bakłażana kroimy wzdłuż na 6 plasterków, solimy i odstawiamy aby pozbyć się goryczki. Następnie płuczemy go i smażymy na patelni grillowej.





Po usmażeniu studzimy. Na każdą roladkę rozsmarowujemy serek homogenizowany, układamy po kawałku papryki konserwowej i pokrojonego łososia wędzonego. Następnie plastry bakłażana rolujemy tworząc roladki. Na koniec posypujemy kiełkami.
Smacznego







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj