sobota, 11 lutego 2017

Warzywne frytki i kotleciki jaglane

Dzisiaj proponuję na obiad pyszne kotleciki jaglane z frytkami. Tak z frytkami, ale w wersji fit.
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Była jednak przez wiele lat niedoceniana i nie gościła na naszych stołach. Obecnie wraca do łask i to w bardzo szybkim tempie. Wykorzystywana jest nie tylko jako dodatek do obiadu w formie typowej kaszy, ale również w formie placuszków,ciast, kotletów, zapiekanek itp.
Dlaczego powinniśmy lubić kaszę jaglaną?
Przede wszystkim za jej cudowne właściwości. Jest kaszą lekkostrawną i zasadotwórczą oraz co ważne nie zawiera glutenu. Jest bogata w wiele witamin i minerałów. To tak w dużym skrócie dlaczego powinniśmy ją włączyć do naszej diety.


Składniki: 

* 100 g kaszy jaglanej
* 0,5 kg pieczarek
* 1 cebula
* 1 jajko
* 2 łyżki otrąb wszystko jedno jakich
* sól, pieprz i inne przyprawy według uznania
* 2 marchewki
* 2 pietruszki
* 1 mały seler

Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy według przepisu.

Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu. Ugotowaną i przestudzoną kaszę mieszamy z pieczarkami, jajkiem i otrębami. Doprawiamy do smaku i formujemy kotleciki. 
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na frytki. Lekko skrapiamy oliwką i posypujemy przyprawami takimi jakie lubicie. 
Nasze kotleciki i frytki pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 30 minut. 
Podajemy z jakąś surówką.U mnie to kapustka kiszona.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj