niedziela, 19 lipca 2015

Czas na grilla

Pogoda dopisuje, więc czas na grilla. Na grillu zagości batat i mięsko wieprzowe, a dokładnie szynka. Oczywiście nie zabraknie zieleniny.


Składniki dla 4 osób: 

* 2 bataty 460 g (396 kcal)
* serek feta 200 g (520 kcal)
* 2 łyżki jogurtu naturalnego (47 kcal)
* cebula 100 g (30 kcal)
* 10 listków bazylii
* szynka z grilla 240 g (866 kcal)
* mix sałat (20 kcal)
* ogórek zielony 180 g (23 kcal)
* jogurt naturalny 180 g (108 kcal)

Całość 2074 kcal, porcja 518,5 kcal
B-106,9 g    T-131,4 g    W-122 g    Bł-18,2 g

Bataty szorujemy i kroimy wzdłuż na pół. Spody lekko skrawamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni 10 minut jedna strona i 10 minut druga strona.

Serek feta rozgniatamy z dwoma łyżkami jogurtu. Cebulkę ścieramy na grubych wiórkach i dodajemy do fety. Listki bazylii drobno kroimy i również dodajemy do fety dokładnie mieszając. Nakładamy masę na bataty i kładziemy na grillu tak aby się podgrzały.
Mięso kroimy na plastry i dzień wcześniej marynujemy w oleju, occie winnym i przyprawach. Tutaj dowolność jak kto lubi. Smażymy na grillu.
Sałatę mix wykładamy na talerz. Ogórka kroimy w plastry. Wszystko polewamy jogurtem wymieszanym z solą. Ozdabiamy małymi pomidorkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj