wtorek, 14 lipca 2015

Łódeczki z cukinii

Polecam na obiad zapiekaną faszerowaną cukinię. Mniam.

Cukinia jest lekkostrawnym warzywem. Zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A, C, K, PP, B1. Odkwasza organizm i dobrze wpływa na procesy trawienne. Poza tym cukinia ma niską wartość kaloryczną więc może być zjadana zarówno na surowo, jak i gotowana bez obaw o naszą sylwetkę. Możemy również zjadać kwiaty z cukinii p. smażone w cieście naleśnikowym.


Składniki dla 2 osób:

* cukinia 800 g (120 kcal)
* pierś z indyka 200 g (168 kcal)
* ryż basmati 50 g (176 kcal)
* 1/2 czerwonej papryki 115 g (32 kcal)
* mała cebula 50 g (15 kcal)
* 1/4 szklanki przecieru pomidorowego (15 kcal)
* 10 listków bazylii (88 kcal)
* łyżka oleju

Całość 614 kcal, porcja 307 kcal
B-55,4 g    T-13,7 g    W-77,4 g    Bł-11,5 g

Cebulkę i paprykę oraz około 100 g cukinii kroimy w kosteczkę. Indyka albo drobno kroimy albo mielimy. Na patelnię wrzucamy cebulkę i lekko podsmażam na oleju. Dorzucamy indyka i chwilę smażymy, a następnie dodajemy paprykę. Całość doprawimy solą, papryką słodką i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę dusimy. Łączymy z ugotowanym ryżem i pokrojoną bazylią.

Cukinię przekrawamy wzdłuż i wyciągamy pestki, jak już są. Lekko solimy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 10 minut. Po tym czasie nakładamy do naszej cukinii przygotowany wcześniej farsz i zapiekamy około 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj