Sosem kurkowym chyba nikt nie pogardzi. Wiele osób lubi grzyby, a kurki w szczególności. Jedyną wadą jest to, że kurki trudno znaleźć w lesie, a cena jest ich dość wysoka.
Składniki dla 2 osób:
*pierś z kurczaka 200 g (246 kcal)
* cebula 100 g (64 kcal)
* kurki 200 g (30 kcal)
* 2 łyżki śmietany 12 % (49 kcal)
* 1 łyżka masła klarowanego (132 kcal)
* makaron tagliatelle 160 g (443 kcal)
Całość 964 kcal, porcja 482 kcal
B-74,4 g T-35,4 g W- 104,4 g Bł-9,3 g
Pierś z kurczaka opruszyć przyprawami i upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.
Makaron ugotować.
Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone kurki i smażyć około 15-20 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać śmietanę i łyżkę pokrojonej natki pietruszki.
Sosem polać makaron.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz