* batat 500 g (43 kcal)
* bakłażan 330 g (69 kcal)
* papryka żółta 150 g (42 kcal)
* polędwiczki z piersi z kurczaka 400 g (396 kcal)
* cebula 120 g (36 kcal)
* czarne oliwki 10 sztuk (100 kcal)
* 1 łyżka masła klarowanego (132 kcal)
Całość 1205 kcal, porcja około 302 kcal
B-102,4 g T-32,5 g W-142,8 g Bł-30,2 g
Bataty gotujemy w skórce w osolonej wodzie. Bakłażana kroimy i solimy aby pozbyć się goryczki.
Polędwiczki kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę. Całość smażymy 1 minutę doprawiając solą i ostrą papryką.
Ugotowane bataty obieramy ze skór i kroimy na około 1 cm plastry.
W naczyniu do zapiekania układamy bataty, na to bakłażan, polędwiczki z cebulą i papryką i znowu bataty. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi oliwkami.
Zapiekamy pod przykryciem w 200 C około pół godziny.
Podajemy na przykład z mixem sałat z sosem winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz