niedziela, 10 stycznia 2016

Zapiekanka z batata, bakłażana i kurczaka

Dzisiaj na obiad pyszna zapiekanka. Zdrowa i bardzo kolorowa, a tym samym w sam raz na brzydkie pochmurne dni, jakie teraz mamy. Jeżeli lubicie bataty na pewno przypadnie wam do gustu połączenie składników i smaków w tej zapiekance.

Składniki dla 4 osób:

* batat 500 g (43 kcal)
* bakłażan 330 g (69 kcal)
* papryka żółta 150 g (42 kcal)
* polędwiczki z piersi z kurczaka 400 g (396 kcal)
* cebula 120 g (36 kcal)
* czarne oliwki 10 sztuk (100 kcal)
* 1 łyżka masła klarowanego (132 kcal)

Całość 1205 kcal, porcja około 302 kcal
B-102,4 g   T-32,5 g   W-142,8 g   Bł-30,2 g

Bataty gotujemy w skórce w osolonej wodzie. Bakłażana kroimy i solimy aby pozbyć się goryczki. 
Polędwiczki kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę. Całość smażymy 1 minutę doprawiając solą i ostrą papryką. 

Ugotowane bataty obieramy ze skór i kroimy na około 1 cm plastry.
W naczyniu do zapiekania układamy bataty, na to bakłażan, polędwiczki z cebulą i papryką i znowu bataty. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi oliwkami.
Zapiekamy pod przykryciem w 200 C około pół godziny.

Podajemy na przykład z mixem sałat z sosem winegret.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj