piątek, 15 stycznia 2016

Pstrąg łososiowy w sosie śmietanowym


Dzisiaj proponuję pyszne danie. Jest to pstrąg łososiowy w sosie śmietanowym z cukinią i marchewką.



Składniki dla 3 osób:

* pstrąg łososiowy 350 g (560 kcal)
* cukinia 250 g (38 kcal)
* marchewka 160 g (43 kcal)
* makaron 200 g (702 kcal)
* śmietana 12% 160 g (218 kcal)
* koperek mały pęczek (5 kcal)
* 1 łyżka masła klarowanego (132 kcal)

Całość 1698 kcal, porcja 566 kcal
B-103,5 g   T-73,5 g   W-156,7 g   Bł-24 g


Cukinię i marchewkę obieramy i kroimy skrobaczką na paski. Podsmażamy na połowie łyżki masła klarowanego i lekko solimy.

Pstrąga kroimy w kostkę i podsmażamy na pozostałym maśle i również lekko solimy.
Wszystko razem mieszamy, dodajemy śmietanę i troszeczkę wody, doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy pokrojony koperek.


Podajemy z makaronem pełnoziarnistym i zajadamy ze smakiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj