poniedziałek, 29 lutego 2016

Pstrąg z grillowanymi warzywami

Pyszne danie na obiad z pstrągiem w roli głównej. Wszyscy wiemy, że ryby to samo zdrowie i należy je często jeść. Nieraz brak nam pomysłu, jak je przygotować aby rodzinka zjadła z apetytem. 
Ja proponuję danie banalnie proste i jednocześnie bardzo smaczne.




Składniki dla 2 osób:

* 2 pstrągi (800 kcal)
* cebula 210 g (63 kcal)
* papryka zielona 130 g ( 23 kcal)
* pieczarki 130 g (22 kcal)
* bakłażan 340 g (71 kcal)

Całość 979 kcal, porcja 489,50 kcal
B-104,5 g   T-50 g   W-45,3 g   Bł-17,3 g

Dzień wcześniej pstrąga czyścimy, myjemy oraz solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki.


Cebulę kroimy w krążki, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki. Bakłażana kroimy czy to w słupki, talarki, jak kto lubi. Solimy go i odstawiamy. W między czasie grillujemy naszą cebulę, paprykę i pieczarki lekko soląc do smaku. Bakłażana płuczemy pod wodą, osuszamy i grillujemy.
 Wszystkie warzywa mieszamy razem i doprawiamy do smaku. Pstrąga grillujemy z obydwu stron. Kiedy jest już gotowy wykładamy go na talerz w towarzystwie naszych warzyw. 
Prawda że proste, no i oczywiście smaczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj