sobota, 18 lipca 2015

Chłodnik

Uf jaki upał. Najlepszy obiad w taki dzień to chłodnik. Duchota niesamowita więc dzisiaj sam przepis bez kalorii bo nie mam zdrowia ani ważyć ani liczyć.



Składniki dla 3 osób:

*botwinka, ja mam z ogródka więc tak około 10 średniej wielkości buraczków z listkami
* pęczek koperku
* 2 jogurty duże typy greckiego
* 3 ugotowane jajka

Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę. Botwinkę myjemy i razem z ogonkami drobno kroimy. Wrzucamy do garnka zalewamy niewielką ilością wody dodajemy sól i gotujemy. Jak już są buraczki miękkie dodajemy kwasek cytrynowy bądź sok z cytryny dla zachowania ładnego koloru. Ten etap proponuję zrobić dzień wcześniej, gdyż ma być to chłodnik, więc nasze buraczki studzimy i do lodówki. Na drugi dzień dodajemy pokrojony koper i jogurty. Próbujemy i ewentualnie dosalamy. Podajemy z jajkiem.
Pycha, a na taki upał to rewelacja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj