piątek, 18 marca 2016

Ryba na parze

O właściwościach zdrowotnych ryb nie trzeba nikomu przypominać. Powinno jeść się je bardzo często, gdyż zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe oraz witaminy, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i odporność.
Dzisiaj proponuję prosty obiad z rybką w roli głównej.




Składniki dla 2 osób:

* 4 filety ryby jaką lubicie około 500 g ( 275 kcal)
* ryż basmati 100 g (351 kcal)
* kapusta kiszona 200 g (40 kcal) 
* 1 marchewka 45 g(12 kcal)
* 1 jabłko 120 g (62 kcal)
* 1 mała cebulka 80 g (24 kcal)
* 4 pomidory suszone w oliwie (64 kcal)
* peczek koperku (10 kcal)
* 1 łyżka oliwy z oliwek (82 kcal)
* 1 łyżka oleju rzepakowego (88 kcal)

Całość 1008 kcal, porcja 504 kcal
B-78,9 g   T-23,2 g   W-124 g   Bł-11,2 g

Filety płuczemy, solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym. Na dwa układamy pokrojone pomidory suszone, a na pozostałe pokrojony koperek. Każdego fileta zawijamy w oddzielną folię aluminiową i gotujemy około 10 minut na parze.
Ryż wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju rzepakowego, solimy i chwilę smażymy. Następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Ja dodałam jeszcze trochę carry dla smaku i koloru.
Kapustę kiszona kroimy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce, na grubych wiórkach. Cebulkę w kosteczkę. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, przyprawiamy do smaku według uznania i mieszamy.
Podajemy jak na załączonym zdjęciu.
Szybki i bardzo dobry obiad.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj